Menús i bones pràctiques

Recull dels menús i les bones pràctiques del taller de cuina

El quart menú


- LLENTILLES ESTOFADES

INGREDIENTS: 100 gms de llentilles seques per persona, ceba, pastanaga, un tros del tronc d’api, alls sencers, sal i uns talls de xistorra crua.

• Rentarem les llentilles ben netes amb aigua fresca, i tallarem les verdures petites
• En una cassola ho posarem tot en cru, llentilles, verdures i xistorra, cobert d’aigua i una mica més, amb sal i ho deixarem bullir fins que estigui cuit. Anirem provant les llentilles per saber quan estan cuites.
• Si veiem que no està cuit i ens queda sec, hi afegirem una mica més d’aigua. Es pot anar afegint aigua a mesura que es cou, segons es vulgui més o menys caldós.
• Un secret per si hi ha nens a casa i no els agraden massa les verdures: talleu-les una mica més grans abans de posar-ho tot a coure i quan estigueu a punt de servir-ho, traieu les verdures de l’estofat, les passeu pel passa puré, i ho torneu a posar dins l’estofat. Els nens menjaran verdura i n’hi se n’adonaran.



- CONILL AMB CARXOFES ARREBOSSADES

INGREDIENTS: Per a 4 persones, 1 conill tallat a quarts, ceba, alls sencers, llorer, xerès sec, oli, sal i pebre negre. 4 carxofes, farina i 1 ou.

• Rentarem el conill ben net amb aigua fresca, el deixarem escórrer i el salpebrarem.
• En una safata de forn hi posem la ceba tallada en juliana una mica gruixuda i el conill al damunt. Donarem un cop als alls, amb pela, i els posarem a sobre amb el llorer i un raig d’oli d’oliva i ho posarem al forn ben calent.
• A mitja cocció, el plat triga d’una hora a una hora i quart per fer-se, hi tirarem un raig de xerès sec.
• Agafarem les carxofes crues i les tallarem a làmines fines, menys d’un vuitè, les salarem i les passarem ràpidament per farina i ou ja que sinó s’ennegreixen, i les fregirem en una paella.
• Posarem el conill en una safata i al voltant les carxofes d’acompanyament.


- TRONC DE NATA ( BRAÇ DE GITANO )

INGREDIENTS: 3 ous, 100 gms. de farina, 100 gms. de sucre, 100 gms. d’aigua, mig litre de nata per muntar del Cadí, 125gms. de xocolata de cobertura per desfer i mantega.


• Separarem les clares dels rovells. En un bol, posarem els rovells, el sucre i l’aigua i ho muntarem amb les varetes ( 5 – 6 minuts aprox. ).
• Netejarem les varetes, i en un altre bol, muntarem les clares a punt de neu.
• Ho barrejarem tot amb una espàtula, fent el moviment de baix cap a dalt, és molt important perquè no se’ns abaixi la massa, i hi anirem afegint la farina molt a poc a poc.
• Agafarem la plata que porta el forn i la untarem amb mantega. Hi estendrem la massa amb una cullera fins a cobrir-la tota i tenint cura de que ens quedi uniforme. Ho posarem al forn prèviament escalfat, a 250 graus de 6 a 7 minuts, no hem de deixar que se’ns cremi.
• A part, tindrem preparat un drap blanc net una mica més gran de la mida de la plata, i hi espolsarem sucre i aigua, unes gotes. Abocarem la massa ja cuita al drap i ens ajudarem d’ell per cargolar la massa, sense estrènyer molt, i ho deixarem refredar.
• Quan ja estigui fred, la descargolarem i podrem procedir a farcir-la.
• Muntarem la nata a punt de neu amb les varetes. Començarem a farcir de nata, pel costat on començarem a cargolar, fins més o menys la meitat de la massa, i cargolarem, fins a donar-li forma de tronc.
• Per fer la cobertura: agafarem 65 gms de nata líquida i la posarem a bullir. Quan arrenqui el bull la retirarem del foc i hi afegirem els 125 gms. de xocolata de cobertura trossejats, barrejant fins que estiguin desfets. Ho tornarem al foc fins que torni a arrencar el bull i ja ho tindrem a punt.
• Cobrirem el tronc amb aquesta cobertura, i a punt per portar a taula.




• Les llegums nodreixen l’organisme de ferro